Cattery Baduhenna
Traditionele Siamees
........
Welkom bij onze Cattery van Traditionele Siamezen.
 
Wij zijn Raymond en Barbara en wonen samen met onze drie kinderen, hond en de hele poezenbende in Noord Holland. Momenteel bestaat de cattery uit twee poezen; Luna en Selene en kater Ares. (Selene en Ares zijn inmiddels gecastreerd).

Naast onze dagelijkse bezigheden hebben wij als hobby het fokken van de Traditionele Siamees, ook wel de Thai genoemd. Wij werken daarbij samen met de Werkgroep Traditionele Siamezen. Ook zijn we lid van de overkoepelende kattenvereniging Neocat.

Vanzelfsprekend groeien onze kittens bij ons in huis op samen met de kinderen, de andere poezen en de hond. Onze poezen mogen niet vrij naar buiten, wel kunnen zij gebruik maken van onze patio die beveiligd is tegen uitbreken.
 
 

 

 

of volg ons op  facebookKattenvoeding

De kat voeren: basiskennis van kattenvoeding
Vrij vertaald en aangepast door Deborah Theyn naar een artikel geschreven door de Amerikaanse dierenarts/voedingsdeskundige Lisa E Person
Het originele Engelstalige artikel is te vinden op www.catinfo.org (met handige links en illustraties)
Dit artikel mag vrij op websites geplaatst worden met bovenstaande vermelding

Gezondheid valt of staat bij goede voeding. In dit artikel gaan we in op de vaak genegeerde principes van kattenvoeding en wordt uitgelegd waarom katten een betere kans op een goede gezondheid hebben wanneer ze gevoerd worden met kwaliteitsvoer in plaats van droge brokken. Een beetje aandacht voor wat je je kat voert kan zich uitbetalen in een langer leven en kan hoogstwaarschijnlijk serieuze, pijnlijke en kostbare aandoeningen voorkomen. Een toenemend aantal Amerikaanse dierenartsen en veterinair internisten beveelt heden ten dage verse voeding aan, in plaats van droge brokken.
De drie belangrijkste redenen om droge brokken te vermijden:
1.Het soort proteïne. Teveel plantaardige proteïne in verhouding tot dierlijke proteïne.
2.Teveel koolhydraten
3. Bevat te weinig water

“Maar… Mijn kat doet het prima op droge brokken!”
Ieder levend wezen ‘doet het prima’ totdat uitwendige tekenen van een ziekteproces zich openbaren. Klinkt als een open deur, maar denk er eens over na… Iedere diabetische kat deed het prima totdat de eigenaar of dierenarts  de kenmerken van diabetes waarnam.
Iedere kat met een verstopte urinebuis deed het prima totdat deze moeite kreeg met plassen en stierf aan een gesprongen blaas, of na een helse rit naar de dierenarts gekatheteriseerd moest worden.
Iedere kat met blaasontsteking deed het prima totdat het pijn ging lijden, bloed ging plassen en de kattenbak ging ‘missen’.
Iedere kat deed het prima totdat de soortvreemde hypoallergene ingrediënten resulteerden in voedselintolerantie en darminfecties.
Iedere kat deed het prima totdat die nier- of galsteen zo groot werd dat er medische behandeling noodzakelijk werd.
Het punt dat ik wil maken is: ziekten ontwikkelen zich lang voordat ze in de gaten beginnen te lopen. Daarom zegt de uitspraak “Mijn kat doet het prima op droge brokken” me niets. Ik geloof in preventief  voeden. Niet de put dempen als het kalf al verdronken is. Ik wil als dierenarts niet tegen een patiënt hoeven te zeggen “oeps, het lijkt er op dat hij het niet meer zo prima doet”, wanneer deze een kat mee heeft met een aandoening die voorkomen had kunnen worden wanneer hij gevoed was geweest met voeding die daadwerkelijk voor katten is bestemd.
Uiteraard moet je als voorvechter van preventieve voeding een aantal feiten kennen en begrijpen: het feit dat koolhydraten roofbouw plegen op de suiker-insulinebalans van een kat, het feit  dat urinewegen gezond blijven wanneer er wat water door stroomt, dat katten van nature een zeer lage dorstprikkel hebben waardoor ze water in hun voeding nodig hebben, -en van groot belang- het feit dat katten van nature hun proteïnen halen uit dierlijk voedsel en niet uit plantaardige stoffen.

Katten hebben dierlijke eiwitten nodig
Katten zijn obligate carnivoren. Strenge vleeseters dus. Hiermee verschillen ze sterk van bijvoorbeeld honden in hun voedingsbehoefte. Wat dat obligate carnivoorschap inhoudt is simpelweg dat moedertje natuur de kat nu eenmaal lichamelijk heeft uitgerust om zijn voedingsbehoefte te halen uit grote hoeveelheden dierlijke proteïnen (vlees en organen), en dat de kat veel minder voeding kan halen uit plantaardige producten (granen en groenten). Dit komt omdat de spijsvertering van katten niet in staat is volwaardige proteïnen te halen uit plantaardige proteïne. Hoe komt dat?
Proteïne is samengesteld uit aminozuren. Je moet die aminozuren zien als een puzzelstukje. Een dierlijke proteïne  is compleet: alle aminozuren zijn aanwezig en zitten op hun plekje. Een plantaardig eiwit is niet compleet: er ontbreken stukjes. Het lichaam van bijvoorbeeld de mens en de hond heeft een spijsverteringssysteem dat in staat is die missende stukjes aan te vullen uit andere plantaardige proteïnen. Daarmee zijn we betere puzzelaars dan de kat, want die kan dat niet. Een plantaardig eiwit blijft in een kattenlichaam incompleet.
Taurine bijvoorbeeld is een aminozuur dat alleen in dierlijke eiwitten is te vinden. Een gebrek aan taurine leidt tot blindheid en hartkwalen bij katten.

In het algemeen kunnen we stellen dat de proteïnen in droogvoer overwegend plantaardig zijn, en zeker niet gelijkwaardig aan de proteïnen in vers vlees. De reden dat die plantaardige proteïnen in droogvoer worden verwerkt  is economisch. De plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld graan, soja en rijst zijn veel goedkoper en dragen dientengevolge bij aan de winstmaximalisatie van de fabrikant.
Vertegenwoordigers van dierenvoerfabrieken zullen daar tegen inbrengen dat ze uitstekend op de hoogte zijn van de tekorten aan voedingsstoffen, en dat ze die in het voer aanvullen. Het probleem van deze denkwijze echter is dat het verleden heeft aangetoond dat de menselijke arrogantie om te denken dat men katten zo ver verwijderd van hun natuurlijke staat kan voeden, ook in het recente verleden veel kattenleed heeft veroorzaakt. Hiervoor noemden we het belang van taurine. Tot diep in de jaren tachtig stierven katten aan het gebrek van deze essentiële bouwsteen. Toen duidelijk werd hoe belangrijk taurine was voor de gezondheid van de kat reageerden de fabrikanten niet door de hoeveelheid vlees in het voer te vermeerderen. Nee, het was veel goedkoper om gewoon taurine toe te voegen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe kunnen we er zo zeker van zijn dat we op dit moment geen andere essentiële aminozuren over het hoofd zien?
Overleven katten hun overwegend plantaardige voeding?  Ja, veel wel.
Floreren katten op hun overwegend plantaardige voeding? Neen.
Let vooral op het verschil tussen overleven en floreren in deze.
Een ander probleem in de kwaliteit van proteïnen in droogvoer is gelegen in de bereidingswijze. Droogvoer wordt tot zeer hoge temperaturen verhit om het product afdoende te drogen. Deze temperaturen verlagen de biologische waarden van deze proteïnen. En niet alleen de proteïnen. Vele andere voedingsstoffen hebben te lijden onder hoge temperaturen, en de daaruit voortvloeiende tekorten vul je lang niet zo gemakkelijk aan als de mens in zijn arrogantie steeds weer denkt.

We voeren onze katten ook veel te veel koolhydraten
In de natuur zou een typische vleeseter als de kat nooit en te nimmer de hoeveelheden aan koolhydraten consumeren, die wij hem dagelijks voeren. Je ziet  op de Afrikaanse savanne zelden een wilde kat achter een kudde kaakjes aanjagen, en een zwerfkat droogt ook zijn muis niet alvorens hem in door de vanillevla te roeren. Nee, in het wild zou je kat een strikt meat-only dieet volgen met veel hoogwaardige proteïnen en vocht, wat vet en hooguit 3 tot 5 procent koolhydraten. Droogvoer bestaat voor zo’n 35 tot 50 procent uit koolhydraten, de goedkopere varianten zelfs nog meer! Dat is niet wat Moedertje Natuur in gedachten had voor de kat. Vlees bevat dan ook niet meer dan 3 tot 5 procent. Wat betreft blikvoer: lees het etiket! Sommige Merken Van Naam bevatten ook veel te veel koolhydraten. Een kattenlichaam kan helemaal niet overweg met koolhydraten. De noodzakelijke enzymen komen er namelijk helemaal niet in voor. Daarom heeft een kat ze dus ook niet nodig. Sterker nog: het kan kwaad.
Om de een of andere reden zijn we het logisch gaan vinden om een kat cornflakes-met-vleessmaak te voeren (want daar praten we bij droogvoer over). Vinden we het dan ook logisch om een koe karbonade met grassmaak te voeren? Nee natuurlijk niet. Waarom geven we onze katten dan veevoer? Simpel. Het is goedkoop en gemakkelijk. Een carnivoor is ontworpen om vlees te eten. Geen granen. En ze hebben water IN hun voer nodig.
Katten hebben een erg lage dorstprikkel. Een kat is van nature een vleeseter uit woestijnachtige gebieden. Ze zijn ontworpen om hun vochtbehoefte uit hun prooien te halen. Een lichaam bestaat voor zo’n driekwart uit vocht. Droge brokken hooguit tien procent. Natuurlijk drinken katten die droogvoer krijgen, ook wel uit hun waterbakje. Dat doen vleesetende katten echter ook. In de praktijk krijgen droge-brok-katten veel minder vocht binnen. De gevolgen zijn vaak desastreus. Nierkwalen, gescheurde blaas, blaas- en nierstenen. Inderdaad: dat zijn wel zo’n beetje de kwalen die we van onze oudere katten kennen. Ze worden echter niet door ouderdom ontwikkeld, maar door een tekort aan vocht. U zult zien dat wanneer u uw kat vers vlees voert, deze veel meer zal gaan plassen. En dat is goed! Voldoende vochtinname en uitgifte houdt de blaas en nieren in conditie.

Laten we ze even op een rijtje zetten, de gezondheidsproblemen bij katten die we direct kunnen linken aan slechte voeding. Diabetes (een direct gevolg van de belachelijke hoeveelheden koolhydraten), Nierkwalen, blaasontsteking, blaas- gal-  en nierstenen, verstopte urineleider, darmontstekingen, zwaarlijvigheid, leververvetting, astma en andere allergische reacties van de luchtwegen, gebitsproblemen. Om nog even op die laatste terug te komen: een kattengebit verschilt van gebitten van omnivoren en herbivoren. Het is gemaakt om stukken vlees van karkassen te scheuren. De mondhygiëne van een kat bevorder je niet met flosdraad, tandpasta, of –Speciaal voor de Gebitsverzorging van Uw Lieve Kat nu schroefvormig-droge brokjes. Welnee, die bevorder je met een homp echt vlees.
Samengevat kun je stellen dat wanneer u voor uw kat de juiste voeding wil samenstellen dit uit verse voeding moet gebeuren.
Wees niet bang met overschakelen dat u kat een paar dagen honger heeft  (natuurlijk niet met zieke of zwangere dieren) Een kat mag niet vasten, maar om leververvetting tegen te gaan heeft hij maar weinig nodig zodat hij toch met een honger gevoel blijft zitten en besluit zijn gezondere dieet te gaan.
Een kat die nog niet wil eten kun je makkelijk twee a drie keer per dag een stuk of 10 brokjes geven, zo blijft het lichaam actief en kan er geen leververvetting optreden. Een heel klein schepje uit een blikje is ook een idee. Al met al krijgt de kat toch honger en gaat gezonde eieren voor zijn geld kiezen.

Er zijn diverse soorten KVV: merken als Tinlo, Haaksbarf  en BiBi hebben een hele hoge acceptatie. Helaas heeft Carnibest en Carnivoer voor katten een tamelijk lage acceptatie, het is dus een kwestie van uitproberen welke ze echt lekker vinden. En je zult zien dat ze ook smaken leren eten.
Verder is het goed om een kat te stimuleren, spelen met prooien en hengels maakt dat de kat zijn jachtinstinct gebruikt en op dat moment is hij welwillender om ook vers vlees te eten.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl